Seulas Pinang

Blogger berpendidikan dari SM Izzuddin Shah, Ipoh (1987-1993). Lepasan Universiti al-Azhar Shibin el-Kom, Mesir (1993-1998). Berhasrat berkarya melalui penulisan ringkas, semoga diredhai dan diberkati Allah.

Sunday, July 18, 2010

Benarkah Perang Salib belum berakhir?

Perkampungan Kota Salahuddin al-Ayubi di Taba, Egypt.


Citidel of Salahuddin al-Ayubi di Cairo, Egypt.


Ketika kejatuhan kerajaan Turki Othmaniah, berkata dengan sombongnya Lord Ellenby seorang pemerintah tentera Inggeris di Palestin, “Baru hari ini sahajalah benar-benar selesai peperangan salib”. Dalam waktu yang sama seorang jeneral lain datang ke Damsyik lalu memijak makam pahlawan besar Islam Salehuddeen al Ayubi sambil berkata,”Wahai Salehudeen, perang Salib telah kami selesaikan”.
Menyorot kembali kemenangan teragung Salehuddeen al Ayubi ke atas tiga pasukan tentera kristian yang masing-masing dipimpin oleh Richard The Lion Heart (Raja Inggeris), Frederick Barbarossa (Kaisar Jerman) dan Philip Augustus (Maharaja Perancis), menyebabkan mereka merasa penebusan kembali dari kekalahan dalam perang salib amat-amat berbaloi.
Cuma yang timbul persoalan apakah perang salib itu sudah benar-benar selesai, seperti yang dilaung-laungkan oleh pemimpin tertinggi bersekutu itu?
Persaingan negara-negara besar meluncurkan kekuatan dan kekebalan mereka mengukuhkan lagi penyataan bahawa perang salib belum selesai. Malah masih ramai pimpinan kristian yang ingin menyaksikan sejarah perang salib berulang ke atas negara Islam.
Satu konsep ke arah wujudnya sebuah negara, iaitu negara dunia dengan satu kewarganegaraan iaitu warganegara dunia, satu prinsip mereka yang memperlihatkan dendam kesumat lama yang cuba dihangat-hangatkan bagi mencetuskan kembali perang salib.
Dalam situasi ini, nampaknya Islam menjadi sasaran. Dari delapan penjuru angin, kelihatan muncul-muncul senapang dihalakan ke dada Islam. Maka benarlah firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 120 Yang bermaksud : [orang yahudi dan nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikut agama mereka. Katakanlah sesungguhnya petunjuk Allah itulah yang benar].
Di Malaysia, di luar kesedaran ramai orang, tetap berhadapan dengan serangan kristian samada bentuk yang lembut dan penuh diplomasi. Tidak payah dijelaskan pada sudut dakwah ruhiyyah mereka, tapi cukup dilihat kepada mata kepala zahir, kelihatan di Petaling Jaya terdapat berpuluh-puluh gereja sedangkan masjidnya pula cuma beberapa buah sahaja. Ini belum termasuk taman didikan, perpustakaan dan tempat-tempat tumpuan umum lainnya yang mereka sponsori.
Secara kasarnya, perang salib memang sudah berakhir. Tetapi hakikatnya kelanjutan dari perang ini tetap ada dalam berbagai bentuk dan rupa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...