Seulas Pinang

Blogger berpendidikan dari SM Izzuddin Shah, Ipoh (1987-1993). Lepasan Universiti al-Azhar Shibin el-Kom, Mesir (1993-1998). Berhasrat berkarya melalui penulisan ringkas, semoga diredhai dan diberkati Allah.

Tuesday, October 12, 2010

Mengapa mereka putar belit?

"Ko tau takkan dulu yahudi susah nak menjejakkan kaki di bumi kita, tapi la nie yahudi telah masuk bukan sahaja di negara kita tetapi dah masuk ke rumah kita..." kata Mamat. "Ahh... mana ada.. tipu je semua tuu.." sergah Ezhan.

Mengapa orang Islam menolak maklumat baru tentang serangan yahudi kuffar terhadap Islam?
Ia berlaku barangkali atas sebab-sebab berikut :

1. Dari sudut pandangan, psikologi, maklumat ini bukan senang untuk ditelan. Seseorang yang tidak boleh menerima maklumat sebegini, akan meneruskan kehidupannya seperti biasa. Otak mereka tahu bahawa maklumat yang diberikan itu akan memaksa otak untuk menyusun semula dan memprogram semula beberapa maklumat tertentu yang telah dikumpulkan sepanjang hayat. Otak mereka akan melawannya. Dan oleh sebab ia memerlukan daya usaha yang tinggi untuk melawan maklumat ini, cara paling baik untuk mengelakkan usaha sedemikian adalah dengan menolaknya.

2. Sebab kedua berdepan dengan masalah kesombongan. Oleh sebab kesombongannya, dia akan melawan kamu dan juga maklumat kamu kerana dia merasa yang apa yang dia percaya adalah lebih benar dari apa yang dikatakan oleh kamu. Mereka tidak boleh menerima bahawa kamu berkemungkinan menemui maklumat benar yang mereka tidak temukan sebelum ini. Dan oleh kerana mereka mahu melindungi maruah mereka, mereka menolak maklumat-maklumat kamu.

3. Pada kebanyakkan kes, orang itu terlalu selesa dengan kehidupan mereka yang pantas sehingga mereka tidak mahu mengubah cara hidup mereka. Mereka juga tidak mahu menghiraukan apa yang sedang berlaku dalam dunia ini. Mereka terlalu pentingkan diri mereka sendiri.

4. Kebanyakkan mereka tidak bersedia untuk menerima kebenaran. Dan kebanyakkan mereka sudah terbiasa dengan sistem ini sehinggakan mereka sanggup menggadai nyawa untuk melindunginya.

5. Mereka percaya akan nilai suara sistem itu. Ia telah menjadi penentu abadi kepada kehidupan mereka. Apakah suara itu? Itulah MEDIA. Apa yang ditonjolkan dan ditayangkan dipercayai hidup-hidup sedangkan ia hanyakan lakonan semula perkara-perkara yang tidak menjelikkan, manakala yang terselindung, terjelik dan tersirat terus diselindungkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...