Seulas Pinang

Blogger berpendidikan dari SM Izzuddin Shah, Ipoh (1987-1993). Lepasan Universiti al-Azhar Shibin el-Kom, Mesir (1993-1998). Berhasrat berkarya melalui penulisan ringkas, semoga diredhai dan diberkati Allah.

Wednesday, December 15, 2010

Beberapa Fakta Masjidil Haram

Ilustrasi Masjidil Haram

Masjidil Haram terdapat di dalamnya Kaabah yang menjadi tumpuan hala kiblat seluruh umat Islam ketika mengerjakan ibadat solat.
Kaabah seperti yang diketahui, telah dibina oleh Nabi Ibrahim bersama puteranya Nabi Ismail. Masjidil Haram ketika itu berdinding dan tidak berpintu, dikelilingi hanya oleh rumah-rumah dan ruang kosong antara rumah-rumah itulah pintunya.
Masjid ini telah dibesarkan beberapa kali sehingga dapat menampung lebih kurang 30,000 orang dalam sesuatu masa. Selain memperbesarkan masjid, Kaabah juga pernah diperbaiki kerana kecacatan pada bumbung dan beberapa bahagian dindingnya. Bumbung sebelah atas digantikan dengan yang baru, manakala bumbung sebelah bawah ditukar kayu-kayunya yang telah rosak teruk. Tetapi tidak ada apa-apa tambahan dibuat kepada Kaabah sebagaimana tambahan yang dibuat kepada masjid.


Kaabah ketika pernah dilanda banjir
Pada tahun 17 hijrah, banjir besar telah melanda Masjidil Haram. Lantas Khalifah Umar al-Khatab mengarahkan agar masjid ini diperbesarkan. Baginda telah telah membeli dan merobohkan rumah-rumah sekelilingnya, membina tembok yang rendah dengan beberapa pintu dan memasang lampu.
Selain dari banjir, masjid ini juga pernah mengalami kebakaran pada tahun 839 hijrah yang berlaku di salah sebuah lorong yang menghubungkan ‘Bab Ul-Widak’ dengan ‘Bab Ibrahim’ hingga ke sebelah baratnya, hampir membinasakan seluruhnya dan marak ke utara. Namun kerosakkan ini segera diperbaiki pada tahun itu juga.
Pada tahun 979 hijrah, satu kecacatan telah terdapat dalam bangunan masjid ini, maka Sultan Turki iaitu Sultan Salim mengarahkan diperbaiki seluruhnya. Bangunan yang dilihat pada masa ini dengan menara dan kubahnya berasal dari tahun 984 hijrah iaitu semasa zaman Sultan Murad.
Sebelum ini, orang-orang yang di dalam masjid boleh turun ke bawah melalui tangga ke telaga zam-zam, tetapi lubang tangga ini telah ditutup untuk memudahkan jamaah haji mengerjakan tawaf dan telaga ini hanya boleh temui melalui jalan sebelah luar sahaja.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...