Seulas Pinang

Blogger berpendidikan dari SM Izzuddin Shah, Ipoh (1987-1993). Lepasan Universiti al-Azhar Shibin el-Kom, Mesir (1993-1998). Berhasrat berkarya melalui penulisan ringkas, semoga diredhai dan diberkati Allah.

Tuesday, March 1, 2011

Masa dan Tanggungjawabالواجبات اكثر من الأوقات

Hari ini genap 2 bulan keje kat pejabat. Rupa-rupanya terlampau beza kesusahannya antara kerja kat sekolah dari kerja di pejabat. Pada sudut waktu memang dah maklum dah. Dulu masuk kerja pukul 1.00 petang dan balik pukul 6.40 petang. Tapi sekarang masuk pejabat pukul 8.00 pagi dan balik 5.00 petang, itu pun kalau tak ada pemenda yang perlu diuruskan. Terasa jugak keletihannya.

Tanggungjawab sekarang lebih berat lagi, terutama nak menyelesaikan tugas-tugas yang sentiasa datang dan datang dan datang. Tak selesai satu kerja nie, dah datang kerja lain. Rasa tak menang tangan dibuatnya.

Maka betullah kata-kata Sheikh Hassan al-Banna, ”tanggungjawab itu lebih banyak dari waktu yang ada”. Kadang-kadang terasa dah tak cukup-cukup waktu yang ada.

Keluhan ini bukan nak mengepek atas apa yang telah dilalui. Tapi mengharap sangat, mudah-mudahan segala kesukaran ini diberi pahala dan lebih mendekat diri kepada Allah Taala.

Perancangan Allah dan perancangan manusia, sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik perancangan. Barangkali Allah nak memberi ruang yang lebih baik daripada apa yang pernah dilalui dahulu sebagai guru. Amin...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...